minder-stress-psycholoog

Het ultieme middel tegen stress | Deel 1

Dagelijks krijgen we honderden e-mails, bewegen we ons door het drukke verkeer en vraagt het werk veel van ons. Werkstress, computer- en telefoonverslaving en prestatiedruk verhogen onze stress en vermoeien ons brein. Gelukkig is er een heel gemakkelijk en goedkoop middel om hier iets tegen te doen: Ga de natuur in!

Een stressvol leven?
Met de opkomst van het Internettijdperk maken we minder uitstapjes richting de natuur. We brengen meer tijd in onze auto door en kinderen spelen minder buiten. Hierdoor zijn we altijd bezig met het verwerken van informatie en het oplossen van problemen en leiden we constant een stressvol leven.

Contact met de natuur doet onze hersenen goed!
Ons brein kan uitgeput raken door deze manier van leven (denk bijvoorbeeld aan een burn-out). Het altijd online zijn en constant bezig zijn met werken maak ons brein constant bezig met het verwerken van nieuwe informatie. Dit is extreem vermoeiend voor onszelf en voor ons brein.

Wie wat tijd doorbrengt in de natuur, geeft zijn hoofd niet alleen rust, maar het zorgt er ook voor dat je geestelijke prestaties verbeteren. Vroeger dacht men al dat de natuur een helende werking had. Daarom werd er in die tijd speciale aandacht besteedt aan het aanleggen van tuinen en later werden er zelfs stadsparken aangelegd. Toen was er geen specifieke wetenschappelijk onderbouwing voor het effect van de natuur op ons welzijn. Nu gelukkig wel!

Stress effectief verminderen
Uit metingen naar stresshormonen, ademhaling, hartslag en transpiratie blijkt dat korte uitstapjes in de natuur – of zelfs plaatjes van een landschap – mensen kunnen kalmeren en hun prestaties kunnen verbeteren.

Een boswandeling van een kwartier is al voldoende. Japanse onderzoekers lieten 84 proefpersonen een boswandeling maken van 15 minuten maken. Hun stresshormoonspiegel daalde met 16 procent, hun bloeddruk daalde met 2 procent en hun hartslag met 4 procent.

Helpt de boswandeling niet?:) Kijk dan op www.zwolle-psycholoog.com

Geen reactie's

Geef een reactie

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

Meer info
X