Last van dwangneurose en dwangklachten?

We hebben allemaal wel een kleine obsessie. Meestal is dit een maar een milde vorm van een dwangneurose. Dit houdt in dat het geen al te grote invloed heeft op je dagelijks leven en soms verdwijnen ze ook weer.

Wanneer je last van dwangneuroses of dwangklachten hebt, dan zijn het eerst meestal verstorende gedachtes of handelingen die zeer sterk en volhardend zijn. Ze dringen je gedachten (bewustzijn) binnen en zijn vaal irrationeel of onberedeneerd.

Een compulsie is een dwangmatige handeling die meestal wordt uitgevoerd als reactie op de obsessieve gedachte. Wanneer je last hebt van een dwangneurose of dwangklachten dan is het goed om met een therapeut in behandeling te gaan hiervoor.

Dwangneurose
Wanneer je last hebt van een dwangneurose, dan heeft dit een enorme invloed op je dagelijks leven. De gedachte of dwang duurt minimaal langer dan een half uur per dag en beïnvloedt je sociale relaties of je functioneren op je werk. Dit komt omdat de meeste mensen met een dwangneurose heel veel moeite doen om het te verbergen voor de sociale omgeving. Wie last van dwangneurose is zich bewust dat dit een irrationele gedachte of handeling is. Een dwangneurose is hiermee te vergelijken met een fobie, omdat het om een irrationele specifieke angst gaat.

Veel voorkomende dwangneuroses
Er zijn veel voorkomende dwangneurose. Deze hebben vaak betrekking op ziektes, wanstaltigheid of de dood. De meeste compulsies (dwangmatige handelingen) omvatten schoonmaken of controleren. Wanneer je last hebt van dwangmatig herhaaldelijk controleren, ben je veel bezig met of de deur wel dicht is of het gasfornuis uit staat. Met een schoonmaakdwang was je vaak je handen of je steriliseert de plek waar je eet. Vaak heb je de irrationele gedacht of angst voor ziekte producerende bacteriën en ander vuil.

Een obsessie hoeft geen directe relatie te hebben met een compulsie. Dit betekent dat iemand een dwangmatige gedachte kan hebben dat zijn geliefde zal sterven bij een auto-ongeluk en zal dit compenseren met de dwangmatige handeling om een spijkerbroek 20 keer aan en uit te trekken.

psycholoog-zwolle-behandeling-dwangklachten

Last van Dwangneurose of Dwangklachten: Psycholoog Zwolle helpt je
Heb je last van dwangmatige gedachtes en handelingen, zoals hierboven beschreven? Omdat je je bewust bent van de irrationele gedachte en handelingen, vertrouw je je eigen handelingen niet meer. We leggen je uit wat de oorzaak is van je obsessie en we maken een plan van aanpak om deze te verminderen. Hierdoor krijg je weer rust in je hoofd en je hebt weer tijd voor leuke en andere dingen. Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 038 – 202 0022 of stuur een e-mail >

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

Meer info
X