Behandeling depressie door psycholoog Zwolle

Iedereen voelt zich wel eens somber, moe en lusteloos. Normaal gaat dit vanzelf weer over, maar soms duurt het langer. Je kan je niet meer goed concentreren, hebt minder honger en een boek lezen of de huishouding wordt je helemaal teveel. Als de depressieve gevoelens teveel vat hebben op je dagelijks leven dan is het goed om met een psycholoog te gaan praten.

Behandeling depressie: een stap in de goede richting

Er is kans dat er sprake is van een depressie. Het is belangrijk dat je je realiseert dat je hierin niet alleen staat. Met een psycholoog kom je tot de oorzaak van je depressie en werk je samen aan een oplossing of verlichting van je sombere stemming.

Weet je bijvoorbeeld dat bijna 20% van de Nederlanders een depressie gehad heeft of iemand kent in zijn directe omgeving die er een heeft.

Je hoeft je helemaal niet te schamen om in therapie te gaan. Neem contact met Psycholoog Zwolle op om je depressie onder handen te nemen. Cognitieve gedragstherapie (leer hier meer daarover) werkt over het algemeen zeer goed om een depressie te behandelen.

3 vormen van een depressie

Een depressie komt in verschillende vormen voor. We hebben er drie op een rij gezet:

  • een winterdepressie,
  • een manisch-depressieve stoornis,
  • een postnatale depressie.

Je hebt vast wel eens van een winterdepressie gehoord. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze voor in de donkere periodes (vanaf november of december) van het jaar. Wanneer de dagen weer langer worden verdwijnt meestal ook de winterdepressie weer. Een winterdepressie wordt doorgaans behandeld met een dagelijkste blootstelling aan fel kunstlicht (lichttherapie).

Een manisch-depressieve stoornis is ook redelijk bekend. In deze vorm van een depressie wissel je periodes van overdreven opgewektheid af met neerslachtigheid. Tussen de periodes functioneer je redelijk normaal, maar naar mate je ouder wordt, kunnen de periodes vaker en langer duren.

De derde depressie is een postnatale depressie. Dat komt omdat een kind krijgen een ingrijpende gebeurtenis is. Het ouderschap brengt namelijk veel veranderingen met zich mee. Meer dan de helft van de vrouwen heeft na de geboorte last van stemmingswisselingen, ook wel bekent als de baby blues. Over het algemeen gaat deze sombere stemming vanzelf weer over, maar het kan voorkomen dat het langer dan normaal duurt. Als de klachten verergeren dan spreken we van een postnatale depressie.

Dit zijn maar drie vormen van een depressie en iedere depressie is anders en zeer persoonlijk. Als je je niet herkent in de beschrijvingen, dan betekent dat niet dat je geen depressie heeft. Het is wel raadzaam om contact op te nemen met een therapeut of psycholoog, zodat hij of zij je verder kan helpen.

Psycholoog Zwolle helpt je bij je depressie

Psycholoog Zwolle staat voor je klaar. Mocht je vragen hebben over de behandeling depressie, schroom niet om ons te bellen of te mailen.

Onze assistente Betty Jongbloed beantwoordt graag al jouw vragen. Je kunt met haar ook een eerste afspraak maken.

Je kunt dagelijks bellen tussen 9 en 16 uur voor een afspraak: 038 – 202 0022 of stuur een e-mail >

Vanwege het Corona virus is online therapie mogelijk

Meer info
X